[двочас] Откривење Бога Мојсију (ЈХВХ, ο ων) [обрада и утврђивање]

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан
Број Наставне јединице:
Предвиђени термини за онлајн обраду лекције по одељењима/групама
(одељења/групе без датог термина ову лекцију обрађују у школи).
II-1
II-1 - А група - период обраде (шк.2020/21)
-
II-1 - Б група - период обраде (шк.2020/21)
-

 

Задаци за овај двочас

 

За овај двочас имате задатак да:

     1) одгледате 1 видео снимак:
          - видео снимак које нам је омогућила Телевизија "ХРАМ";

     2) прочитате кратак додатни текстуални део лекције;

     3) да ми потом одговоре на постављена питања (дата овде на дну странице након текстуалног дела лекције) пошаљете на мејл (или евентуално коме то више одговара - на MicrosoftTeams).

 

 

1. Видео снимак:

ТВ "Храм":
„ВЕРОНАУКА У КУЋИ - Пустите децу к Мени: Мојсије" (37мин)


Видео:

(Директан линк за комотнији преглед видеа: https://www.youtube.com/watch?v=UW6PoOS2KWg )

 

 

2. Додатни текстуални део лекције:

Откривење Бога Мојсију (ЈХВХ, ο ων)

 

Када се Бог први пут јавио Мојсију на гори Хориву, на питање уплашеног/збуњеног Мојсија - ко је Тај Који му се јавља из чудесног грма купине који гори а не сагорева - Бог му се представља речима/именом: “Ја сам Онај Који Јесам”, одн. “Ја сам само постојање” илити како се још каже код нас: “Сушти”.
Управо то је једна од дефиниција бића Божијег! - Док смо сви ми и све што нас у васиони и анђеоском свету створени, тј. Бог нас ствара; за разлику од нас - Бога нико не ствара, него Он од вечности постоји, тј. нема времена када Њега није било (управо Он је тај који време ствара). Дакле, као што поменусмо - Он је само Постојање, и основ/зачетак постојања свега осталога.

У оригиналу на јеврејском - како је управо Бог одговорио Мојсију - овај израз “Ја сам Онај Који Јесам” гласи: Јахве (које се код Јевреја записаивало само сугласницима, па је то било ЈХВХ (одн. у оригиналу: יהוה‎)).
На грчком пак, ово име Божије (тј. једно од имена које користимо за Бога) се пише ο ων, а изговара “о он”.

 

/ Сумирано:
1) јеврејски: Јахве (ЈХВХ)
2) српски: Ја сам Онај Који Јесам (Сушти)
3) грчки: о он (ο ων)

 

/ Напомена:

Искључиво због проблема са компатибилношћу и немогућношћу приказа на појединим уређајима специјалних грчких слова, и страха да се појединцима неће приказати сва слова у речи - уместо у потпуности испавног писања: ό ὢν , овде намерно у тексту редовно користим упрошћену верзију: ο ων !

 

Оно што је такође битно да се разуме, што видим на часовима да многе збуни: и ми Бога зовемо Јахве, а не само Јевреји! Исти је Бог који се јављао Јеврејима у Старом Завету и Бог у Кога ми као хришћани верујемо, разлика је у томе што је са појавом Христа дошло до одређених “надоградњи” нашег знања о Богу, и нашим могућностима да следујемо Богу.
Што се тиче знања - Бог нам открива интимнију истину о Себи да он није само Један Бог Јахве (како су и Јевреји знали до тада), већ да је Он и Света Тројица - Отац, Син и Свети Дух (а то је била новина за Јевреје).
Што се тиче наших могућности за следовање Богу - са Христовим невиним страдањем и славним васкрсењем - дају нам се до тада изгубљене (након Адама и Еве) перспективе блиске заједнице са Богом, отвара нам се могућност уласка у рај (Царство Небеско) и победе над смрћу, а све то првенствено кроз Свете Тајне (крштење, миропомазање, причешће (евхаристију), …) које нам је управо Христос омогућио и предао.

Тако да - и ми Бога зовемо Јахве/ο ων/Ја сам Онај Који Јесам/Сушти, но за нас често некако приоритетнији интимније откривена имена за Бога: Света Тројица, тј. Отац, Син и Свети Дух, па смо некако ипак навикли више тако Бога да ословљавамо. Али Јахве је и даље актуелно, а као очигледну потврду тога - погледајте икону Христову и у 95% случајева (иконописац евентуално на мањим иконама због прегледности изостави те детаље) у Његовом ореолу (=“кругу” око Божијег лика и ликова светих на иконама) ћете у она 3 крака (=символ који указује да је Христос један од Лица Свете Тројице) наћи уписано име Јахве у грчком облику, тј. наћићете слова: ο ων (одн. чешће у варијанти писања великим словима: Ο ΩΝ (или Ο ωΝ)).

Image
Име Божије Јахве/ο ων/Ја сам Онај Који Јесам
у ореолу на Христовој икони

 

 

 

/*** Питања уз одгледан видео снимак и прочитан текстуални део лекције:

1. Мајка Мојсијева желећи да га сачува од страшне наредбе фараонове да се побију јеврејска деца чини очајнички потез. Шта је мајка урадила са малим Мојсијем (тј. где га ставља) и ко проналази дете?

2. Шта значи у преводу име „Мојсије“?

3. Како се Бог први пут јавио Мојсију на гори Хориву?

4. У хришћанској традицији купина која је горела а није сагоревала је символ кога?

5. Шта символишу 3 звездице на иконама Пресвете Богородице (1 изнад чела, и по 1 на сваком рамену)?

6. За нас хришћане праслика кога је (тј.кога символише) невино (пасхално) јагње чијом крвљу су Јевреји у време 10. казне (која је задесила Египат због фараоновог одбијања да послуша Господа и пусти Његов народ) били спашени (тако што је сваки дом крвљу спремљеног пасхалног јагњета помазао оквире својих врата)?

7. Како гласи на јеврејском и српском име којим се Бог представио Мојсију када му се први пут јавио на гори Хориву?

8. Да ли то име Божије (којим се открио Мојсију) и ми православни хришћани користимо?

 

 

Намењено за одељења (шк.2020/2021.):