[АРХИВА] [Трећи разред] 7. е-час (28.април-4.мај 2020.): “Свештенство”

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан

 

(седми е-час током ванредног стања, планиран за обраду у одељењу 3/1 током периода:
28. април - 4. мај 2020.)

 

 

Преглед лекције:
     1. Уводне напомене Св. Николаја Жичког о Светој тајни Свештенства
     2. Преглед разлика у богослужбеним одеждама епископа, презвитера и ђакона
          2.1. Одежде ђакона
          2.2. Одежде презвитера (свештеника)
          2.3. Одежде епископа
     3. Први део видео снимка "Веронаука у кући - Света тајна Свештенства" [15 мин]
     4. Други део видео снимка "Веронаука у кући - Света тајна Свештенства" [19 мин]

     Задаци уз лекцију

     /*** Необавезна препорука за додатни рад (секција)

 

 

И овог пута немамо обједињен двочас/трочас, тако да рачунајте да до следећег уторка ово погледате и решите задатке, пошто следећег уторка онда имамо ново градиво на дневном реду.

У оквиру данашње лекције након неких уводних напомена које ће вам помоћи да створите себи прво неку елементарну констукцију градива, дата су вам 2 видео снимка да их одгледате.
На крају су вам дати задаци са обједињеним питањима уз читаву лекцију.

 

 

1. Уводне напомене о Светој тајни Свештенства
Светог владике Николаја Жичког (Велимировића)

 

У форми кратких конкретних питања и одговора, о Светој тајни Свештенства, Свети владика Николај Жички (Велимировић) нам у својој књизи "Вера Светих"1 говори следеће:

Шта је света тајна свештенства?

То је света тајна у којој Дух Свети кроз полагање руку епископа даје благодат и право ономе који се рукополаже за епископа или свештеника да свршава остале свете тајне и да руководи верским животом људи.

Колико има степена у светој тајни свештенства?

Три степена: епископ, свештеник и ђакон.

Каква је разлика у ова три степена свештенства?

Епископ може да свршава. свих седам светих тајана, свештеник све осим св. тајне свештенства, а ђакон помаже епископу и свештенику, али сам не може свршавати ниједну од светих тајана.

Који су нижи чинови у Православној цркви?

Чтеци, ипођакони и ђаконисе.

Ко рукополаже епископа?

Два или више епископа.

Ко рукополаже свештеника?

Епископ.

Чији су наследници епископи?

Епископи су наследници апостола.

Ко је установио у Цркви јерархију?

Сам Господ Христос као први Првосвештеник (Јевр. 5:4-6). Он, као извор сваке власти и права у Његовој Цркви, дао је апостолима власт да уче, исцељују и опраштају грехе.

Шта онда представља целину јерархије?

Најпре Христос као вечни Првосвештеник и глава Цркве, онда од Њега апостоли, па од апостола епископи, и од епископа свештеници и ђакони.

Зашто је неопходно полагање руку у овој светој тајни?

To су најпре чинили апостоли (I Тим. IV, 14; V, 22.). Полагање руку у овој светој тајни преноси се на лице које се рукополаже духовна сила и тако се постиже законита веза црквене власти и свештенослужења.

Да ли може постојати црквена заједница, а да не признаје и да се не покорава епископу?

He може постојати, јер се таква црквена заједница одељује од тела Васељенске православне цркве и лишава себе благодати Божје.

Зашто зовемо свештеника „Оцем"?

Зато што смо преко свештеника у светој тајни крштења препорођени у децу Божју; преко њих у светој тајни причешћа добијамо небеску храну (Христово тело и крв); у светој тајни покајања преко њих добијамо опроштење од својих грехова, a у осталим светим тајнама нарочите дарове Светог Духа. Поред тога, свештеници се за нас непрестано моле, уче нас, саветују, опомињу нас и нама руководе. Према томе, они су заиста наши духовни оци. Свакако они морају бити достојни тог имена и те велике службе.

 

 

 

2. Преглед разлика у богослужбеним одеждама2
епископа (владике), презвитера (свештеника) и ђакона


 

2.1. Одежде ђакона

Image
Ђаконске одежде са напоменама
(основна слика преузета са: www.odezde.com)


Ђаконске одежде чине:
      1. стихар;
      2. наруквице, и
      3. орар  (препознатљив део одежде који само ђакон има, и по њему се најлакше ђакон и препознаје).

 

 

2.2. Одежде презвитера (свештеника)

Image
Презвитерске одежде са напоменама
(основна слика преузета са: www.odezde.com)


Презвитерске одежде чине:
      1. стихар;
      2. епитрахиљ;
      3. наруквице;
      4. појас
      5. надбедреник (њега не носе једино презвитери који имају чин јереја); и
      6. фелон  (препознатљив део одежди у облику плашта, који само презвитери носе и по коме се најлакше препознају).

 

 

2.3. Одежде епископа

Image
Епископске одежде са напоменама
(основна слика преузета са: www.odezde.com)


Епископске одежде чине:
      1. стихар;
      2. епитрахиљ;
      3. наруквице;
      4. надбедреник;
      5. појас;
      6. сакос;
      7. омофор.

У ознаке епископског достојанства, премда нису одежде, спадају још и:
      8. митра;
      9. жезло;
      10. напрсни крст, и
      11. панагија
5 [= медаљон са ликом Пресвете Богородице и Богомладенца, који се као и напрсни крст носи око врата на прсима].

 

 

 

3. Први део видео снимка
"Веронаука у кући - Света тајна Свештенства" [15 мин]

 

(Директан линк за комотнији преглед видеа: https://www.youtube.com/watch?v=G_QEGOwpij0 )

 

 

 

4. Други део видео снимка
"Веронаука у кући - Света тајна Свештенства" [19 мин]

 

(Директан линк за комотнији преглед видеа: https://www.youtube.com/watch?v=4F6BUc4qim0 )

 

 

/*** Задаци уз лекцију:

1. Која су три степена свештене јерархије у Православној цркви?
2. По ком делу одежди се најлакше презвитер препознаје (тј. њега само презвитер/свештеник носи)?
3. Ко рукополаже свештеника?
4. Који од свештеничких чинова носи орар као део богослужбених одежди?
5. Приликом установљења ђаконске свештене службе, колико су првих ђакона изабрали апостоли?

 

 

-------------------------------------------------------

/*** Необавезна препорука за додатни рад (секција):
 

Детаљнији описи појединих одежди свештенослужитеља:

1. Шта је то стихар?

То је основна свештеничка богослужбена одећа. Облачи се преко мантије (=свакодневне ''службене'' одеће свештених лица), и код презвитера (=свештеника) и епископа (=владике) је он беле боје (углавном), док код ђакона то и није увек случај. Такође епископски стихар има још један додатак – ''две траке...са две стране, које су обично црвене или тамно љубичасте''6. Ова одежда (=одећа) има облик хаљине и прекрива читаво тело до земље. Носи се када се служи Литургија испод осталих одежди. Она је ''одећа спасења'' која ''символише нову христолику природу и живот у Царству Божијем''7. / При облачењу стихара говори се следећа молитва (одн. речи псалма): ''Зарадоваће се душа моја Господу, јер ме обуче у ризу спасења и одећом весеља одену ме, као женику стави ми венац, и као невесту украси ме красотом. ''8 /

2. Шта је то епитрахиљ?

Епитрахиљ је трака која се носи око врата и са предње стране допире до испод колена. Носе га презвитери и епископи, и без њега не могу обављати ни један обред. Епитрахиљ ''је знак пастирске службе, првобитно је био од вуне символишући овце – то јест, припаднике стада Христовог – за које су пастири одговорни. И епископ и свештеници носе овај део одежде кад врше своју пастирску службу, сведочећи чињеницу да службеници Цркве [=они који служе Цркви] живе и чинодејствују једино за припаднике Христовог стада.''9 / Стављајући епитрахиљ, свештеник говори следеће стихове старозаветног псалма: ''Благословен Бог који излива благодат своју на свештенике своје као миро на главу, које се слива на браду, браду Аронову, које се слива на скут од хаљине његове.''10 /

3. Шта је надбедреник?

Надбедреник је ојачано платно у облику ромба11, које се носи над десним бедром (отуда и име). Ставља се преко стихара и епитрахиља. Носе их епископи и презвитери који имају виши степен од степена ''јереја''. ''Они символично означавају духовну снагу: мач вере и Реч Божију.''12 С друге стране неки сматрају да је то првобитно била нека врста пешкира (која је тек накнадно добила данашњу чвршћу форму) који је ''уведен по угледу на умивање ногу на Тајној Вечери (Јн. 13:4-5)''13 када је Христос умивајући ноге апостолима – дао им пример како треба да служе ближњима у љубави и смирењу. / Док ставља надбедреник, свештенослужитељ се обраћа Господу речима: ''Опаши мач твој око бедара својих, Силни, лепотом својом и добротом својом; и шири се и успевај и царуј ради истине, кротости и правде, и водиће те дивно десница твоја, свагда, сада и увек и у векове векова. Амин.'' 14 /

4. Шта је то фелон?

Фелон је горња свештеничка одежда која спреда допире до изнад појаса, док позади допире скоро до земље. Има облик плашта и без рукава је. Навлачи се преко главе, а преко претходно већ стављених: стихара, епитрхиља, (наруквица,) (надбедреника,) и појаса; тј. облачи се последњи. Временом он је ''почео да се поистовећује са позивом свештеничког живота. Док ставља фелон свештеник изговара речи псалма 131/132: Свештеници Твоји, Господе, обући ће се у правду и преподобни Твоји обрадоваће се веома, свагда, сада и увек и у све векове. Амин. ''15 Данас фелон носе искључиво презвитери, међутим раније су га носили и епископи код којих је он често био прекривен бројним крстовима (те се тада називао полиставрион 16).17

5. Шта је то сакос?

Сакос је богослужбена одећа коју носе само епископи. Има крстолик изглед са прорезом за главу, но када се стави на тело - предњи и задњи крак тог ''крста'' се копчају дугмићима са стране, тако да тада добија изглед хаљине која допире до испод колена. Сакос покрива испод обучени стихар, епитахиљ, наруквице и појас, док надбедреник и даље вири са стане. Њега су '' у средњем веку носили само најистакнутији епископи (архиепископи),[а] од XVI века сви епископи.''18 Он је заменио и из употрбе избацио дотадашњи епископски фелон.

6. Шта је то омофор?

Омофор је одежда коју носи само епископ. То је ''знак епископског звања водећег пастира помесне цркве''19. То је платнена трака са извезеним на себи крстовима која је испресавијана на грудима и пребачена преко рамена, тако да јој један крај виси напред, а други позади. ''Епископски омофор је увек бео. Некада је прављен од вуне због симболике која му је одувек придавана (симбол изгубљене овце коју је Спаситељ нашао и ставио на раме да би је вратио у стадо).''20

 

 

 

 

____________________________________

 

/  Фусноте (напомене) уз текст лекције:

 

1 Св. Николај Жички (Велимировић), ''Вера светих – катихизис источне православне Цркве'', изд. Свети архијерејски синод Српске православне Цркве, Београд, (нема године издавања), стр. 79-82.

2 ''Свештенослужитељи у почетку нису носили одежде приликом вршења свете евхаристије и осталих свештених радњи. Али изгледа да су одежде веома рано уведене у употребу по угледу на јеврејску праксу. Теолошки смисaо одежди јесте да свештенослужитељ не врши свете тајне сам по себи, него силом Христа и свештенством Цркве, које поседује кроз хиротонију Духом Светим, 'обучен благодаћу свештенства', према речима молитве херувимске песме. По одеждама се разликују и поједини степени свештенства. Одежде су пак одећа или световног порекла, према правилима одевања оног времена у коме су настале, или знак власти или службе старе епохе или су претрпеле утицај одежди које су облачили свештеници Старог завета или симболизма који им је даван. Иако је било неминовно да током векова претрпе одређене промене, у основи су одежде клирика [=свештенослужитеља] задржале свој стари облик.'' – Јоанис Фундулис, ''Литургика 1 – Увод у свето богослужење'', издаје Епархијски управни одбор Епархије жичке, Краљево, 2004. год., стр. 44.

5 Панагија преведено са грчког значи ''Свесвета'' и тако се назива Пресвета Богородица

6 Јоанис Фундулис, ''Литургика 1 – Увод у свето богослужење'', издаје Епархијски управни одбор Епархије жичке, Краљево, 2004. год., стр. 46.

7 Томас Хопко, ''Православна вера'' књига 2., изд. ''Каленић''-издавачка установа Епархије шумадијске, Крагујевац, 1997. год., стр. 23.

8 Александар Шмеман, ''Литургија и живот'', изд. Митрополија Црногорско-приморска и Скендеријска, Цетиње, 1992. год., стр. 10.

9 Томас Хопко, ''Православна вера'' књига 2., изд. ''Каленић''-издавачка установа Епархије шумадијске, Крагујевац, 1997. год., стр. 23.

10 Александар Шмеман, ''Литургија и живот'', идаје Митрополија Црногорско-приморска и Скендеријска, Цетиње, 1992. год., стр. 10.

11 Код неких помесних православних Цркава надбедреник који носе свештеници је квадратног облика, док је надбедреник у облику ромба резервисан за епископе.

12 Томас Хопко, ''Православна вера'' књига 2., изд. ''Каленић''-издавачка установа Епархије шумадијске, Крагујевац, 1997. год., стр. 26.

13 Јоанис Фундулис, ''Литургика 1 – Увод у свето богослужење'', издаје Епархијски управни одбор Епархије жичке, Краљево, 2004. год., стр. 46-47.

14 Александар Шмеман, ''Литургија и живот'', идаје Митрополија Црногорско-приморска и Скендеријска, Цетиње, 1992. год., стр. 11.

15 Томас Хопко, ''Православна вера'' књига 2., изд. ''Каленић''-издавачка установа Епархије шумадијске, Крагујевац, 1997. год., стр. 24.

16 Тај епископски фелон – полиставрион, је насликан на многим фрескама и иконама, те се између осталог може видети на општепознатој фресци Светог Саве српског која се налази у манастиру Милешеви

17 Зоран М. Јовановић, ''Хиландарски појмовник'', изд. Пирг, Београд, 1998.год., стр. 129.

18 Зоран М. Јовановић, ''Хиландарски појмовник'', изд. Пирг, Београд, 1998.год., стр. 108.

19 Томас Хопко, ''Православна вера'' књига 2., изд. ''Каленић''-издавачка установа Епархије шумадијске, Крагујевац, 1997. год., стр. 24.

20 Јоанис Фундулис, ''Литургика 1 – Увод у свето богослужење'', издаје Епархијски управни одбор Епархије жичке, Краљево, 2004. год., стр. 45.